Удрян ли е автомобилът, който ще купим? Как да разберем?

оглед на кола

Винаги когато се търси кола втора ръка, всеки купувач има страхове относно качеството на колата. Това е така, защото всеки автомобил е претърпял някакви инциденти (леки или по-тежки), които са повлиали на качеството му.
Ако проблемите по автомобила са козметични, то това не е проблем за повечето купувачи. Обаче повечето от колите, които се продават втора ръка са внесени на много ниски цени, поправени и пуснати на цени, които не съответстват. Обикновено внесените коли се откарват при майстори, които само и единствено „закърпват“ положението. Това обаче може да е риск както за вашият, така и за другите участници в движението.

Какво трябва да знаем и направим при оглед на автомобила?

Ако искате да сте сигурни, че сте избрали най-доброто е важно да сте много внимателни при огледа, защото ако знаете къде и как да гледате, то вие ще откриете и най-добре скритите проблеми.
Добра идея е преди покупка да сте добре запознати с модела, годината и мястото на производство на автомобила. Това е така, защото промените по фейслифта и вътрешността може да са незначителни, но може и колата да е със сменен двигател или напълно променен салон.

На всяко стъкло на автомобила е изписана датата на производство. Годината трябва да е еднаква на всички стъкла, в противен случай е хубаво да се поинтересувате защо то е било сменявано. Същото се отнася за фаровете и стоповете. Те трябва да са еднакви и без видими проблеми. Ако те ви се сторят подменяни, отново е добре да попитате за причината.

оглед на стъклата при покупка

Бъдете много бдителни за боята и блясъка на колата. Често колите биват пребоядисвани. Това обаче много лесно може да бъде проверено от вас. Направете оглед на боята в близост до уплътненията на стъклата. Ако колата е пребоядисвана, то там ще има люспи от новата боя. Това е така, защото пр пребоядисването, уплътненията и лайсните не се свялят а само се покриват, за да не се изцапат. Надигнете внимателно някое уплътнение и ще разберете дали е слаган нов слой боя!
Друг знак за пребоядисване е липсата на следи от камъчета около фаровете или решетката отпред.

пребоядисана ли е предварително колата?

ледайте и за неравности по повърхността на колата. Най-лесно е да застанете клекнал пред колата и да се вгледате под ъгъл вържу капака. Ако отражението на околните премети се губи някъде, то това е знак за някаква неравност, която най-вероятно е причинена от удар.

вдлъбнатини по колата

И на последно място идва прегледа на това което се намира под капака. Огледайте двигателя, радиатора, всички резервоари за масло, антифриз и т.н. Много е важно да гледате за заварки, които евентуално може да са правени през годините. Видите ли заврка, правена от човек, това означава, че колата не е годна за закупуване или ако я купите, то това ще бъде на ваша отговорност.

оглед под капака на колата

Ако не сте сигурни в себе си, че ще се справите с огледа на колата, е добре да потърсите услугите на специализирана компания за оглед на кола преди покупка. Специалисти от компанията ще Ви помогнат с избора на кола, като Ви уверят, че по нея няма фрапиращи проблеми.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *