Кога е време да си закупим собствено жилище?

покупка на ново жилище

Покупката на недвижим имот е може би най-скъпата покупка, която човек ще направи във своя живот. Като се има в предвид, че процента на притежавани собствени жилища в България е доста голям и даже ни нарежда на чалните места в Европа. Можем да кажем, че закупуването на собствено жилище е заложено в нашата психология.
Ето и някои фактори, които ще Ви подскажат, че е дошъл точният момент да направите тази важна и скъпа покупка в живота си.

Разходите Ви за наем се изравняват с вноските Ви по ипотечния кредит

Добър сигнал затова, че трябва да си закупите собствено жилище е, когато наемът Ви леко по лека започва да се изравнява с ипотечния Ви кредит или даже започне да го надхвърля по стойност.

разходи за наем

Най-вероятно ние българите се мотивираме от мисълта, че даваме трудно изкараните си пари за нещо, което е вече наше, а не за апартамент или стаи, които са собственост на друг човек. По този начин ние спестяваме много пари, които ще можем да ги инвестираме в новото жилище. Добра идея е да прибавите към разходите за собствен имо всички преки и всички косвени разходи.

Добра възможност за първоначална вноска

Това най-вероятно е факторът, който подсказва най-много, че е настъпило време за покупка на собствено жилище. Освен това, че първоначалната вноска е често изискване на банката, то също така от своя страна дава сигурност на вас. Вноската ще Ви успокои и ще позволи да ползвате по-малко заемен капитал, което от своя страна е голям плюс за вас.

първоначални жилищни вноски

Готови сте да се установите

Покупката на имот става в продължение от по-дълъг период- да кажем от около 5-8 години. Това е така, защото през цялото време, покупката е съпроводена от всякакви еднократни и косвени разходи като различни такси и комисионни по цялостното прехвърляне. Адвокатите също носят разходи за вас. Ремонтите и застраховките са друг сериозен разход.
Да имате собствено жилище е сериозна отговорност- плащане на данъци, следене за поддръжка и други. Това от своя страна коства доста време и усилия. Това да направите жилището си така, както искате също струва една немалка сума, която може да бъде непосилна за вас.

Имате стабилна работа с прилични седмични или месечни доходи

добри месечни доходи

Във връзка с горния критерии е добре да имате стабилни работа с добри доходи и преспективи. Това до голяма степен ще предопредели факта, дали ще се установите или ще трябва да почакате.
Наличието на добра работа е показател, че вие ще може да плащате вноските си по ипотечния кредит и имота ще остане ваш. Вноските по такъв кредит трябва да съобразени добре с вашите месечни доходи. Специалисти препоръчват вноските да не надвишават 40% от месечния Ви доход.

Пазар на купувачите

Това е пазар, в който търсенето на имоти е доста по-слаб показател от предлагането на такива, което прави така, че купувачите имат по-голям избор от имоти на различни цени. Това пък от своя страна дава възможността на купувачите да преговарят с продавачите по адрес на цената. Когато усетите или разберете, че пазара на купувачите е в подем, то това е вашият момент да търсите имот.

Ниските лихви

Ниските лихви са необходимо, но не и достатъчно условие да предприемете бъдеща покупка. Към ниските лихви трябва да има по поне едно или две условия от горепосочените, за да закупите имот.

ниски месечни лихви

Трябва добре да обмислите бъдещата покупка на собствен имот, защото това е една много важна и скъпа стъпка в живота Ви. Прегледайте добре пазара, посъветвайте се с приятели, роднини или специалисти. Купете най-доброто жилище, в което ще се чувствате уютно и ще имате смелост да инвестирате повече средства за обзавеждането му.

За вашите нужди:

Ако не успявате да продадете имота си дълго време и не получавате добри и стойностни оферти, значи е време да потърсите специализирана фирма за изкупуване на имоти, която ще Ви предложи добра цена. Доверете се на тази фирма и продайте имота си по най-бързия начин.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *